Monday, November 9, 2009

Masih relevan kah?

Saya bukan nak menidakkan nasihat atau kata-kata orang tua. Tapi kadang-kadang apa yang diperkatakan semacam sudah tidak relevan lagi dalam zaman millennium nih. Bukan lah semua, tapi ada sesetengahnya atau mungkin jugak kebanyakkannya.

Contohnya berkaitan chickenpox. Ye lah, kan anak bujang saya dah seminggu kena. Dah tinggal kering saje. Nak tunggu parut hilang. Pada saya selagi saya menjaga hygiene nya takde masalah lah kan. Sapukan calamine losyen, cukup! Kalau anak dara yang kena, wajib beli bio-oil lah kan? Hahaha :P

Last weekend, saya terpaksa bawa parents saya ke kenduri rumah maklong saya. Nak di jadikan cerita tengah kami menjamu selera di bawah khemah, hujan turun mencurah, lebat gila! Dah la bising orang-orang tua (exclude my parents which I thank god mereka berfikiran ikut peredaran zaman) kat situ suruh saya bawa masuk anak saya ke dalam rumah. Jangan bagi anak saya yang chickenpox tuh terkena setitik pun hujan yang katanya boleh buat dia bisa badan. Umpama kalau kena tuh boleh mati lah. Haish! Bingit telinga saya lah. Takkan lah pulak saya suka-suka nak biarkan dia kena hujan?! Dah lebat sangat, payung pun takde macam mana pulak saya nak lari masuk ke dalam rumah? Ikut saya kalau sesiapa saja lah yang terkena hujan hatta orang tua pun kemungkinan besar akan bisa badan, paling kompem selesema serba sedikit. Kan? Kebetulan saya pakai t-shirt besar, saya masukkan anak saya dalam baju. Hah! Terkedu pulak makcik-makcik tuh tengok perbuatan saya. Bising sangat kan, hambik! Tak, tak, I just exaggerating, masuk dalam tudung saja :P

Dah tu hujan dah reda ada pulak mulut yang keluarkan statement kalau kena chikenpox nih tak boleh masak goreng-gorengan kat rumah. Kalau kita tengah menggoreng, akan mengeletis kegatalan lah si anak yang chickenpox itu. Haish! Entah hape-hape punye pantang-larang entah. Elok je pun emak saya menggoreng masa anak saya kat rumah. Takde pulak anak saya komplen gatal-gatal masa neneknya memasak. Adatlah, kalau dah kena chickenpox atau measles sekalipun dah sahih-sahih lah gatal. Entah-entah dulu orang yang buat statement gitu anak dia terkena percik minyak masa dia tengah menggoreng kot. Itu pasal lah gatal! :P

"Dah sapu dengan daun semambu? Kalau tak gatal tak tahan gatal dia nanti". Aduhai, mana pulak saya nak carik daun semambu makcik oi?! Saya memang tinggal di kampung pandan, tapi pokok semambu takde, indon aje banyak. "Tak letak pun. Bagi ubat gatal doktor bagi je. Elok pulak takde gatal-gatal sangat. Dulu-dulu je orang letak daun semambu. Sekarang dah moden, takut lekat kuman lain pulak nanti. Sekarang macam-macam virus, lagi lambat baik pulak kang", jawab mak saya.

Pendapat saya, mana yang masih relevan saya ikut. Yang mana mengarut saya cantas. Bukan nak berlagak, tapi kalau dah ridiculous, takkan nak ikut jugak? Lu pikir lah sendiri!

5 comments:

HazlisaNoor said...

kadang2 ada yang kebetulannya betul..tapi akak sendiri selalunya malas nak ikut..hehe..tepuk dada tanya selerala..

KV said...

ye lah, zaman dulu2 takde sgt perubatan modean. Ikut mana yg terbaik je lah kan?

Ziana said...

setuju..
mane yg releven.. kite ikot laa..
mane yg x.. diam2 kan aje..

kang kata melawan lak kan?
:P

nURmALa mAZLan said...

ha..tu la tu..dah buat camtu terkejut la pulak ye..hehehe~

lagi satu konon² nyer kalau nyanyi kat dapur dapat laki tua.. kita selalu kena macam tu dulu sbb dia suka memasak sambil menyanyi..sudah nyer skang husband kita lagi muda dari kita ok..

gadiselatan said...

btul lah..biasela tuh..dulu punye perubatan try n error..
pasal nyanyi kat dapur tuh agaknyer terbalik kot..serupa lah kiter, suke nyanyi kat dapur gak tp suami lg muda...aper citer..hehehe