Sunday, December 20, 2009

Quick update

On Nadhirah:
Discharge dah last Saturday. She's fine. Tapi still berak-berak lagi lepas makan. This will be last at least for 2 weeks. Then baru lah full recover. The bacteria is still there, but it's not harmful. Kata doktor memang normal la kes macam dia nih. Masa dia warded 2 more girls infected by the same bacteria. Sama ward. Sorang muntah, sorang lagi purging. Pergh! Havoc! Rasa tak larat sangat dah rasa. Asyik kena ke toilet cuci, seluar entah berapa helai satu hari. Nurse pun rela dalam terpaksa je tukar bedsheet & blanket bukan sekali, berkali-kali dalam sehari. Dah duty ;) Luckily Nadhirah not as bad as the others. She's strong. She responded well to the antibiotic. Thanx to the paeds jugak, Dr Lim. He's good. I think I just met another paeds to go to after Dr Ong ;) After 3 days baru demam dia surut. Kalau tak memang demam memanjang. Balik rumah je purging every time makan. Ye lah, dia jenis pemakan. Kat hospital masuk drip, kenyang je kot. Balik rumah semua dia nak. Dah tak tahan saya bawak dia ke klinik lagi mintak ubat tahan cirit. Alhamdulillah, kurang lah sikit. She's recovering. For now, no milk for her. Milo O je. Kesian...

On Nawfal:
Last Saturday pergi follow-up. Doc bukak bandage tengok semua dah kering. Bengkak dah surut. Jahitan semua ok. Kata doc "Wow! Children are remarkable!" ;) Dia just bagi antibiotic cream to be applied after bath. Jenis memang tak reti duduk diam, dok memain pagi tadi darah lah pulak kaki dia tuh. Nasib sikit je. Rasa macam nak panic. Tapi tak jadi lah. Saya nak dia strong. This boy jenis takut darah, kalau saya tunjuk kepanikan saya, dia lagi gelabah semacam. Saya just stop the bleeding, then bersih kan sikit-sikit. Ngeri lah jugak tengok benda tuh ternganga gitu je. Isk! Tapi memang dah bagitau awal memang gitu rupa dia. Yang berjahit daging belah dalam. Kulit luar memang ternganga. Hope he's strong and boleh jalan dah within this one week. Kurus den mengangkat dia ke sana ke sini. Macam tuan besar pun ada gayanya. Mintak and mengarah ajo :P Yang tak tahan bila sorang mama, sorang lagi nak mama jugak. Alahai... Tak menang tangan. Agaknya macam ni lah rasa single mother anak ramai kot eh. Tak sanggup rasanya. Macam patah sayap sebelah.

p/s: emak saya pulak demam dah 2 hari. terbaring je. flat. risau betul saya. satu lagi benda nak kena fikir tuh. alhamdulillah, harini dia better. dah boleh bangun, makan semua...
p/p/s: saya hutang story macam mana Nawfal langgar kereta. mood tak mai lagi. panjang ceritanye tuh. later lah ye ;)

5 comments:

gadiselatan said...

sian awak eza..macam2 ujian menjadi seorg ibu yang baik..be strong..ann doakan semuanya baik2 dan dalam keadaan terkawal..

Ms Lola said...

alhamdulillah.

:: m.i.s.s.+s.y.a:: said...

semoga tabah hadapi ujian...moga anak2 cepat sembuh..

zeti said...

alhamdulillah sumanye da ok..

Aida said...

moga dua-dua cepat sembuh .. anak aku adin pun ada gak tanda kat tangan kiri .. kesan tulang dia pernah patah .. hero lah katakan .. ada je halnya ..