Wednesday, April 21, 2010

Netball in my heart

I was once a netball player. My skills was discovered by my primary school teacher, cikgu annie (oh, i miss you very strong lah cikgu!). I represented KL for MSSM since I was 12, sampai lah lepas sekolah main untuk SUKMA pulak. Pioneer sports school jugak. Dapat jugak lah travel oversea just by playing netball. Tapi dekat2 je lah, singapore and melbourne usa australia aje... ;) Eh, ni entry nak berlagak tunjuk lagak ke pe nih?

Oh, bukan nak berlagak. Just nak share my passion towards netball je. Dulu memang gile lah dengan netball. Macam takde bende lain nak buat. Pantang free masuk kem, main netball. Pantang free orang sambar play for their team. Pemain import lah konon nye tuh. Sampai lutut jadi 'buruk' gara2 netball jugak. Twisted my right knee when i was 16. Had ligament tear and my meniscus damaged. Up until now kalau silap langkah lutut saye boleh 'terkeluar' (misplaced) and kena lah masukkan semula sendiri. Husband saye memang ngeri tengok and dengar bunyi 'tap' bile saye buat operasi tu. Hehehe. Tapi itu semua pengalaman lah kan. Seronok. Kalau dengan kawan2 ape je yang tak seronok kan? Life saye dekat sports school paling best. Bukan just netball, segala-mala sports saye involve. Cuma swimming je takde. Yang ade diving je. Kalau tak, kuak lentang mak masuk nyah ;P Kawan2 kat sane yang terbaik lah. Salah sorang kawan saye tailor saye tu lah. Si amoi. Dia hockey player. Kalau tengok muke lembut, tapi kat padang, fuh ganas! Rindu kat diorang semua!

Haa, ni lagi satu nak share. Sebabkan passionate sangat to netball, saye nak tengok lah movie hooperz nih. movie pasal bebudak netball. First in the world katenye filem netball nih (konon lah sangat kan). Why not tengok. Hope tak poyo lah story nye ;) Ease, ko nak pi tengok tak?

Kalau kat malaysia, lelaki kalau soh main netball tak mau. Game perempuan katenye. Salah tanggapan tuh pasal kalau kat oversea it's an unisex game. Siap ade tournament bagai. Takde manenye fonen2 yang main, semua gagah perkasa yang main. Mase kat melbourne dulu we all lawan jugak dengan team laki. Yes, kalau kat oversea team netball kite always defeated. Faktor fizikal lah pasalnye. Nak banding dengan omputih, bagai langit dengan bumi ketinggiannya. Tangan kite dengan tangan diorang sedepa bezanye. Hehehe ;P

Tapi sekarang memang saye dah lame dah tak main. Pencen? Never lah. Kalau ade main untuk suke2 saye main jugak. Cume tahap ketangkasan dan kecekapan saye dah ke laut. Esok anak dara saye tuh ape lah game dia main agaknye. Main video game aje lah gamaknye tuh...

1 comment:

Aida said...

:) .. senyum sbb kisah kepala lutut tu .. tp ko mmg sports woman kan .. kalo bg ko mop satu umah, perghhhh berkilat lah .. tangkas tau ... aku pun netball player dulu dan jugak hockey player .. lah ni, nan ado .. kumpul lemakkkkk je kejenya .. hadoiiiyaiii