Friday, April 2, 2010

The not-so-menarik fact about my HP Mini

Most of netbook now come with a quick access environment to the internet. Lenovo with its QS, and HP with its QuickWeb and such. Memang best lah sebab masuk² je situ dah ada dah websites or contents yang kita regularly access (email, fb, skype, chat, blog, etc). Kalau yang memang kaki online 24-7 best lah kan. But one thing lah yang tak best, the connection must be on WIFI, cable connection or mobile broadband. Broadband biasa? Nada... Kena ada wireless router gak, means that I have to have another PC that is connected to the broadband, pakai router, baru boleh access WIFI dari situ. Waduh! I've been google-ing a lot on this. The conclusion? Not helpful. Kalau nak direct connect to the broadband, kena ada additional hardware. Later lah godek & google lagi for solutions.

So for now, masuk windows je lah macam biasa... But I am still hoping lah kalau sesape ada solution for this. Kalau tak, mak redha yo lah :P Ke sebenarnye memang boleh?

Other than that, hp mini ni ada HP CloudDrive. Ni macam kita ada satu storage server to save and keep our uploaded files. Kat memane pun boleh la nak access, janji ada internet connection. Walau bagaimanapun, mak belum sempat godek² lagi benda alah ni. Banyak lagi belum explore dengan si mini tuh kerana masa yang tidak mengizinkan ;) Lagi satu pasal Nawfal suka gelakkan mini saya tuh. "mama, komputer mama kecik lah tapi comel", katanye sambil senyum sindir. "kenape dia kecik mama?". Siap dia belek², terbalik²kan tak puas hati pasal benda tuh kecik. Alahai nak oi, kalau jatuh tuh? Seriau! Puas jugak lah den nak menjawab, soalan² dia sampai keluar bahasa technical. Bila dia dah puas hati tanya macam², keluar lah statement ni... "tapi takpelah, abang boleh tengok power rangers jugakkan kat youtube?!". Ceh! :P

p/s: kalau normal usage, just buat keje and do normal browsing, battery dia boleh tahan up to 4hrs. kalau tengok movie ke streaming ke, 2hrs is the most lah

3 comments:

misz Lina said...

huhu.. apa pon aku lagi suke lenovo!

tecik! then si budak2 tu perasan tu lappy dia...

siap nak tampal cover transformer...

ape kes tu...

Mrs Zamzuri said...

babe, nak wifi tak yah ada desktop pon ley. ko connect jek ur modem dgn router. set kat lappy ko jgk then cabut jek utk biar wifi tu working.

eZa said...

ina:: ingat nak amik lenovo gak. tp harituh yg latest s10-3 ade merah jek. 1 kedai jek ade. xde free gift :P tu yg amik hp mini tuh ;)

qimie:: the thing is aku maleh nk setup router sume tuh ;)