Thursday, July 30, 2009

Bebelan seorang surirumah pembeli

[k4 vs tesco]

Normally we all akan beli barang dapur di tesco. Tapi sebab bulan nih dah time kena tukar botol susu bebudak, yang mana kat k4 je senang jumpe (bukan jenama avent), we all decide beli terus semua kat sana.

So dah masuk tuh biasalah tempat baru, jarang pergi, carik barang slow lah sikit. Satu yang best, k4 lapang sikit kawasan dia, senang nak tolak trolley. Kalau kat tesco ampang tuh, traffic jam dengan trolley and manusia, sesak! Tapi dah biasa, macam kat rumah sendiri, tau mana duduk barang² yang nak dibeli. Cepat dan pantas capai barang, jimat masa! ;)

Back to k4, first tempat yang we all pegi tempat bebudak lah kan. Nak carik botol and diapers. Kat tengah² tuh nampak lah dia tulis 'PROMOSI', huggies comfort dry, L60. Berbunga la hatikan. Ada can la nak amik 2, 3 pack skali. Sekali tengok harga, wah! Biar betul?! RM45.99??! Apa yang promosinya? Siap telek lagi price tag yang dia letak kat situ. Dok baca banyak kali, kot² we all tersalah tengok kan. Tak puas hati lagi pegi pulak scan kat barcode scanner. Hmm betul sangat dah la tuh, memang 'harga promosi' dia la tuh. Kalau kat tesco tak pernah price huggies tuh sampai RM40. Selalu beli paling mahal pun 36 ringgit je. Gile hape beza sampai 10 hengget?! Isk! Baik beli kat kedai mariam.

Kecewa punya pasal, mental pun block jadinya. Nak beli barang lain pun dah tak semangat, dok compare² price ngan tesco. Ada jugak perasaan nak tinggal je trolley terus blah pegi tesco. Adoi, tak larat dah mak nak pergi tempat lain pulak. Penat! Layan kan aje lah. Dan² tu jugak en hubby declare 'no more k4 after this'. Hehehe :P

Barang jenama dia sendiri pun takde la murah mana pun. For example, minyak masak kan. Kalau tesco nye paling mahal 11 ringgit, k4 punye RM12.85 and paling best minyak cap knife offer price RM12.39. Laa? Baik mak amik minyak cap pisau tuh. Standard lagi dari minyak ko nyah! Salah marketing kot diorang nih? Patutnya kalau tagline ko nak suruh orang berjimat (iklan kat tv kemain lagi?) and beli barangan ko, kena la harga lagi murah dari brand² lain. Macam tesco, harga barang dia memang murah compared to other brands, quality pun takde lah cikai sangat kan. Mungkin jugak dah biasa kat swansea (rindu la tuh), kat sana pakai barang tesco je pun. Trusted! ;)

Banyak jugak barang yang takde semalam. Tapi yang sadisnya bila bayar harga lagi mahal than we usually paid at tesco. Tak penuh pun trolley, kalau kat tesco total price semalam tuh full trolley, melimpah ruah siap boleh beli benda² takde dalam list skali tau :P Apa pun, kerugian sudah pun berlaku. Takpe, takpe, belajar dari kesilapan dan pengalaman (ayat puaskan hati sendiri) ;)

So you all pembeli tegar kat mana pulak? Saya pilih tesco! Hehehe ;)

notes: kedai mariam stok huggies dia bulan nih beli kat k4 kot. price sama dengan k4, akhirnya terkena jugak mak 45.90! hadoi... :P

9 comments:

nURmALa mAZLan said...

kak eza..
k4 mmg lagi mahalkan..kita kalau beli brg dapur, tak pernah beli tempat lain selain kiat tesco..barang dia mmg murah giler compare to k4 ngan giant...cuma kalau nak beli satu dua barang tu mmg kita pergi syarikat mariam..ahahaha~ sb kedai mariam tu murah gak la harga dia dari kedai2 runcit lain kan..

dah lama dah syarikat mariam tu kan.. dari kedai t kecik, sampai skang dah 2 tingkat dah

Ms Lola said...

Saya dan keluarga membeli di HERO! Hahahah.. aman sket nak membeli walaupun choice (Read: perencah) tak bnyk. :P

eZa said...

mala: best kan dok KP? semua ada, jalan-keluar-masuk banyak, nak pegi memane senang. kedai² pun banyak. sangat lah convenient despite the indons :P

ML: ekceli kite kalau dah slesa pegi satu tmpt itu je la kan? nak²nye dekat dgn rumah... nnt nk try jugak la pi HERO.. hehehe ;)

BZM said...

Eza,

Tesco paling dekat dengan aku is Mutiara Damansara tapi aku dah lama tak pergi. Sesak yang terlampau and parking memang susah giler nak dapat. Aku cuma pergi Tesco tu if aku nak beli detergent baby sebab brand Tesco murah dan bagus. Kalau Pureen punya sampai RM18. Tesco baru RM12 lebih.

Port grocery terbaru aku adalah Giant Kota Damansara. Bukan semua barang murah tapi setakat mahal seposen dua tu aku halalkan je lah. So far okay lah. Even sayur2 and ayam ikan kat Giant boleh tahan kalau kita pegi awal2. Kalau petang standard la, mesti dah layu, tak elok, benyek etc etc.

Tapi aku agree K4 memang poyo. Cuma masa aku gi K4 Seberang Perai hari tu aku suka sangat pasal tempat sayur2 dia bersih dan tersusun. Mungkin orang Penang tak sekelam-kabut orang KL kot...hehehehe!

(btw, ni Bibi ni...)

linahilmin said...

salam. lasttime i beli groceries, diapers, semua kat tesco but now since depan umah ada econsave, beli kat econsave je.. best part is, its cheaper! groceries, mamipoko diapers, dutchlady123, vege's... mmg murah! cuma susu my lil girl je beli kat 99 speedmart.

Ziana said...

za.. aku layan HERO skang...
byk yg murah.. nak2 syampooooo!!
Sunsilk RM19 ajo botoi besaq..
K4 rm25.. Tesco rm22
Kedai mariam pon just rm21 oke!!

vote for HERO!!
:P

*tetibe kedai mariam femes dlm blog ko ek?? heehehehe

BZM said...

Linahilmin,

Econsave mana ni?

eZa said...

bibi: just pegi tmpt yg kite rase comfortable & convenient ;)

linahilmin: ade jugak dgr pasal econsave, nnt boleh cube... tq share info ;)

zie: ko pun suke HERO jugak?? :P

mazzuana said...

aku ni even k4 dekat ngan umah still gak prefer tesco..k4 brang memang mahal compare tempat lain, giant pulak selalu takde barang..ntah hapa-hapa je..tapi aku jarang sopink groceries tiap2 bulan, selalu 2 atau 3 bulan sekali...huggies dry comfort tu kat tesco murahhh 36.90 je