Friday, August 28, 2009

Sama jenis, lain rasa

Sama jenis in term of ingredient dia, ikan bilis. Lain rasa sebab yang satu tuh sambal ikan bilis jawa johor. Saya import dari colleague yang baru pulang dari kampungnya, johor lah mana lagi. Mak dia buat sendiri tuh. Cili padi semata (ada la bawang bagai kot eh?). Memang power, kari berapi!

Yang satu lagi pulak sambal ikan bilis kering. Yang ni common lah kan? Banyak dah saya tengok orang jual, kat mana² pun ada. Takde lah pedas sangat. Biasa² aje tapi sedap. Kalau makan dengan nasik panas, perghhh! Tambah pulak telur dadar, cukup la tuh ;)

bergenang² minyak yang kat atas tu eh?
tp jangan makan minyak, makan sambal dia! hehehe :P


Kedua²nya memang menjadi kegemaran saya (dan keluarga), walaupun bukan bulan puasa. Biasanya kalau tak makan dengan nasik, saya makan dengan roti aje esp potato bun. Fuh! Fuh! Sodap! ;)

p/s: berjayakah saya buat pudding trifle malam ini? tungggguuuuu... ;)

2 comments:

zarin said...

salam ziarah

bestnya sambal ikan bilis tu. sambal jawa pun my feveret. dah terliur la pulak nih.

saya pun boleh makan sambal bilis ni ngan roti je..em lajat gitu..

p/s
mintak izin nak link urs to mine ok?

eZa said...

zarin: aah, terliur je mase tulis entry nih. hehehe

thanx for dropping by & linking me. i link yours too ye ;)