Wednesday, January 13, 2010

Kindergarten at 4 years old

I have a serious conversation with my husband for the past few days. He's been busy travelling lately (he left for Jakarta again this morning. isk!), so I got to take the opportunity to talk about it. To conclude the matter. Well, it was all about sending our 4 y.o. son to the kindie. I'm the one who's really eager to send him to have as early education as he can. I don't want him to waste his time just playing and not learning. Well, it's normal for toddlers to play around, exploring everything and that's how they learnt. I know, I know. But, time flies very fast and the world gets tougher each day, kan?

Yang buat lagi saya tak keruan sebab my son have 2 other nieces, same age. One sent to Krista and the other one to Tadika Gemilang with smart reader program. I felt that my son would be left out in term of education. Oh, no! It's not that he can't recognize ABC, 123 or alif-ba-ta. Well, he even recites Al-Fatihah himself. The thing is I want him to have a proper teaching at school. To be able him to read, write and count. Is it really too aerly for him to have all the burdens? With homeworks and everything? My husband would have answered YES. Exactly.

He personally think that it's too early for him to experience all that. He's still small. 'Kesian lah budak 4 tahun nak kena burden macam tuh. Biarlah dia main-main dulu. I don't want to push him hard. He'll get bored at one point. Believe me', said the papa. Yeah, he has the point. Even my mom and an aunt of mine (she's a kindergarten teacher) pun agree with my hubby. Memang my aunt kata at one point bebudak tu dah malas nak belajar dah. They got bored learning the same thing in 3 years of kindergarten. Urmmpphhh...

So what can I do now is to have a non-formal education for him. At home lah definitely. I have to find methods on how to teach him, effectively. Knowing my son, he never have long concentration. Lost focus (penangan susu kot eh? banyak sangat vitamin :P). Kalau ajar setakat 5 min je dia boleh concentrate. Lepas tuh dia dah gelisah and will start to give 1001 alasan to stop the session. Then, the first 3 min I'll be the teacher. Next 2 min, he' ll be the teacher pulak. See, that's why saya rasa cabaran sangat nak mengajar dia kat rumah. Furthermore, I'm not SAHM. I'm a working mom. Fuh! Fuh! Letih kak non, letih...

He's a smart boy, I know his capability. But we are already in the second week of the year dah. Jangan buang masa dah. I know that I have to start something! My mom pun dah setuju nak ajar Iqra' to my kids tuh. Kena pi carik buku la nih. Thanks a lot mak! ;)

Eh, the conclusion? No final conclusion yet. Saya tetap nak pujuk lagi husband saya bila dia balik this weekend supaya masukkan jugak anak saya ke tadika. Tapi ada ke lagi kindie yang nak terima masuk. Lambat sebulan dah tuh. Pedulik! :P

17 comments:

Zety Zin said...

oh kita berkongsi rasa yang sama :)

Ms Lola said...

Ada je kindie yg nak accept. Bulan 7 pun kindie accept lagi

misz Lina said...

betul3

aku pon target nak masukkan adam masa 4y.o..
tp bile pk2... cam lama lak dia blaja...

kat nursery skrg pon ada blaja pra skool...

somehow, nak g cari iqra gak..
katne jual? kat minerva jln tar eh?

Aida said...

eza, ni dari pengalaman aku lah ye .. sbb ada parents kat skolah adin tu cakap dia silap pi hantar anak dia tadika since 4 y.o. dan skang ni anak dia dah jadi malas nak sekolah .. anak dia susah bangun pagi .. tak excited nak sekolah .. sbb kat tadika 3 tahun belajar benda yg sama .. walaupun berlainan tadika .. tp tetap dia learn benda yg basic .. utk 1st year mmg dia excited, masuk tahun kedua dah turun skit masuk tahun ketiga lansung bosan .. pada aku umur 5 tahun adalah yg sesuai .. :)

knv said...

letih yea dek non? :P

i think depends on what kind of education you want to impose on him.

i'm not sure camana syllabus kindie untuk budak2 4 tahun, tapi rasanya takdelah sampai bawak balik rumah homework semua bagai kan?

at 4 years, they should be having fun; and learning simultaneously. if the kid's happy, we are not exactly burdening them, kan?

eZa said...

ZZ: eh, same pulak... dilema ;)

ML: haa lega lah kalau gitu. nnt nk pi survey ;)

ina: hehehe time kite dulu bleh je 6 tahun masuk tadika. dpt degree gak kan? hehehe :P

iqra' tuh memane ade kot. mph sume tuh...

aida: thanx for the advice beb ;) dah siap ke nak ke jakarta nih? hehe.

knv: mm tu la tuh. as long as they're happy, xde la burden kan. syllabus saye x sure pulak utk 4y.o camane. kalau kat UK (oberC) best jek kan kindie dia. sume through experience. xde pun push mcm kat mesia nih. tu sbb byk yg good on paper but not good practically. neway, thanx bg advice knv! ;)

Mama Adib said...

my adib ku hanto kindie (playschool aaa, takde istilah bawa balik homework) since 4 yrs old

as for me ok jer

event hafiy nanti ingat nak hantar lagi awal, paling berkenan kat alim kids tu

nyesal lak hantar adib lambat2,nak harapkan kita mengajar 5-10 min sehari mampu laaa

tp banyak hari yg tak mampu ha ha

ini pengalaman akak sendrik yea dek non

eZa said...

MA: haa skang mmg dia kt playskool. lame dh hanto since 1y.o. yg tuh ajo setakat skit2 ajek. igt nk yg lg advance skit lah. means formal kindie education ;)

rizza said...

Eza...

seperti yg KNV cakap bergantung pada apa yg kita nak dia belajar... tadika biase nye ajar yg sama.. selain byk main kan....

dan budak ni memang dia hanya akan tumpukan perhatian dalam beberapa minit pertama je...
beberapa minit pertama tu le yg kena cari benda2 penting yg nak ajar dia.. selebihnya.. ajar secara bermain..

budak lelaki ni lain cara ajar dia...apa2 pun tackle minat dia dulu.... dari minat tu.. ajar sikit2 dan kembangkan ... supaya dia tak bosan.. jgn le bagi dia baca buku yg sama je setiap hari.... kalau nak ajar baca. ajar word2/perkataan mudah.. jadi bila kita bagi buku ..utk baca..[randomly book] dia akan baca word/perkataan yg kita dah pernah ajar dia.. perkataan baru dia akan hentam sebut masa tu le kita ajar sebutan yg betul bagi perkataan yg dia baru jumpa tu..

nak baca iqra'.. pastikan dia kenal alif ba ta hingga ya dan sebut huruf tu serta tau bentuk nya... sebab bila baca iqra' ni dia diajar bunyian... kalau dia dah kenal huruf2 mudah dia faham jawi...

good luck!!

p/s: sorry terpanjang komen.. hehe

eZa said...

kak rizza: honored to have ur advice ;) sy kagum dgn kebolehan hassan & the way u teach him :)

mmg itu yg saye buat. ajar dia dlm bermain. saye ajar dia kenal abc sume not through books. spontaneous. mcm apa letters yg ade in McDonalds, kfc, etc. apa ade kat shirt dia. he's not a book type of child. tp sy bagi sketch book, for him to express anything yg dia pk & from there sy olah into learning process. alhamdulillah. dia boleh cope that way ;)

sometimes, masa mkn saye akan pick satu flash card. he'll find it fun to learn mase mkn. B is for banana, R for rice. kekdg ikot meal he's having. sy ajar abc 123 alif-ba-ta randomly.. x ikot turutan sbb x nk dia hafal. hehehe.

insyaAllah. sikit2 lame2 jadi bukit kan? ;) thanx sis! :)

rizza said...

eza.. syabas.. bagus2 dah buat praktikal tu.. hehhe teruskan lagi.. biar dia belajar sambil main2 le.... sambil makan.. sambil baring2.. good luck!!!

Fid said...

eza
hukhuk me think sampai melenting last ting ting
thn depan pun dilema lagi sayangnya nak antar anak ke tadika hahhaaa

mazzuana said...

za, aku bagi anak aku kindie as early as 3 y.o sebab nak bagi dia pandai berkawan...cikgu pun bukan ajar sangat...lagi pulak anak aku tu nenek jaga manja lebihhhh....ingat nanti dia 6 y.o nak hantar tempat lain la..

eZa said...

mazz: bab berkawan mmg nawfal champion lah. senang ngam dgn sesape pun. luckily htr dia since 1y.o to nursery.

aku pun plan nk lenlain tadika. tp x kacau ke study dia eh? lain tempat lain program & method kan?

eZa said...

cik fid: itu lain konflik nye tuh. hehehe ;)

eZa said...

kak rizza: thanx sis! i'm still experimenting and implementing ;)

nn said...

hi sis.

saya belum kahwin tapi kalau ikut mak saya memang lah dia tak akan masukkan anak-anak dia tadika awal-awal. because its true. nanti bosan sebab banyak sangat tahun sekolah.

tapi ikut situation juga.


kalau ikut previous comments memang betul pun. diaorang bukan ada homework kalau masuk playschool. belajar berkawan. best juga. sebab nanti ada childhood friends yang membesar sama-sama. best :)