Monday, June 21, 2010

Caffeine & fertility & pregnancy

Oh tidak, tidak. Saya tidak mengandung tapi sedang berusaha ke arah itu. InsyaAllah ;) Nak ikutkan memang saya tergolong dalam golongan mereka yang ketagih kopi. Kalau tak minum segelas dalam sehari, jiwa boleh jadi kacau ;P

Kalau pregnant memang lah pengambilan kafein mesti pada kadar paling minima. Sesekali tuh nak pekena boleh lah. Tapi kalau dalam sehari bergelas² macam tak pregnant, tak bagus lah kan. Bukan setakat kat kopi je ada kafein, dalam coklat, teh pun ada. Tengok sini. Macam² lah artikel kata itu dan ini, pros & cons nya kafein towards pregnancy. Boleh jadi halangan jugak untuk conceive. Yang paling sadis, boleh miscarry. Tapi itu semua ikut empunya badan jugak lah kan? Omputih kan suka buat research² nih. So fact diorang semua based on kajian² diorang tuh lah. So better lah amik yang baik, buang yang keruh. Choose the best option to get the best result ;)

Tapi bukan sekadar masa pregnant je kena jaga caffeine intake, masa nak conceive pun gitu lah jugak. Saya baca kat sini (dah dua kali beranak pun masih google sana sini what to expect when planning to conceive, macam first timer lah pulak) :P

Ini saya extract dari artikel tadi...

"So, your best bet is to try and eliminate caffeine use entirely while trying to conceive or during pregnancy. It is not recommended that you quit cold turkey, but rather that you slowly cut down. Abruptly cutting caffeine out can lead to headaches and other negative feelings."

Kesimpulannya, kalau nak cut-off kopi intake tak boleh lah secara drastik. Boleh jiwa kacau! So kena lah slowly cut-off. Chaiyo Eza, you can do it! Usaha tangga kejayaan! ;P

p/s: even dah 2 kali beranak, perasaan nervous nak conceive, nak bersalin, nak berpantang, heh! sama jek ke-nervous-an nya. hehehe ;)

1 comment:

Aida said...

HMM .. aku ni dah lah hantu per'l cafe' .. mcm mana ni .. mesti minum sekali lepas lunch utk hilang ngantuk .. haishh