Wednesday, June 9, 2010

Kalau bagi separuh gaji je tak boleh ke?

Oh, saya bercerita tentang ini. Kalau kat UK, even tak dapat gaji penuh, diorang still dapat statutory maternity pay or maternity allowance. Cuti bersalin setahun pulak tuh. Weekly dapat 95 pound sterling. Perghh! Best! Kita baru nak bentang kertas kerja nak implement 90 hari maternity leave. Itu pun menteri dah dalam dilema (tiba² teringat lagu KRU pulak). Hehehe ;P Bagi saya, kalau 30 hari terakhir tuh bagi separuh gaji je pun dah okay. At least still ada income. Living in Malaysia nowadays... I tell you, everything is expensive! *PENGSAN*

Tapi buat masa sekarang, sesiapa yang nak rasa cuti bersalin 90 hari bergaji penuh, sebelum due kena lah pindah Kelantan. Sana dah implement. Hehehe ;)

p/s: next pregnancy lepas cuti bersalin 60 hari nak sambung 30 hari cuti tanpa gaji lah. lepas ke bos? ;P

4 comments:

Aida said...

eZa, aku pun dah pikir² utk 3rd family members ni .. jomm .. majulah diri ke depan sana .. hahaha

knv said...

kawan akak sorang, empat anak lahir kat sini. memang sakan dia cutiiii memanjanggg..! seronok betul. dapat anak cuti setahun. :P

HazlisaNoor said...

takyah pindah jauh ke kelantan..selangor pun boleh..tak bergaji tapi dibayar elaun khas sama amaun dgn gaji sebulan..

eZa said...

aida:: chaiyo! chaiyo!

knv:: tu la tuh, seronok org kat sane! ;)

kak ieja:: oh, selangor pun dh implement eh? harap2 lulus lah usaha ni kat parlimen nnt. they fight for full pay for the 90days maternity leave :)