Wednesday, September 22, 2010

Al-kisah...

Harituh makan sikit dah mual, loya, muntah terus. Dah lepas phase mabuk, jadi lah saya yang dulu. Pemakan. Tapi this time tak boleh makan sekali banyak dalam satu masa. If not, mau menyandar je lepas makan. Perut rasa ketat dan keras :P Dan kalau memang melebihi kapasiti sepatutnya, memang ada chan la keluar segala isi perut tuh. Pelahap eh? :P

Mak saya termasuk lah en hubby pun dah rasa macam tak sanggup nak tengok saya asyik makan je kerjanya. Lepas makan nasik, selang beberapa minit saya mesti nak carik benda lain pulak untuk dikunyah. Habislah kerepek, rempeyek, maruku kat rumah tuh saya kerjakan. Tetamu yang nak datang umah tuh, sila lah makan kuih raya saja ya. Kerepek segala saya dah abih kan dah ;) Tapi yang best saya tetap dengan rutin saya macam dulu. No more snacks or food after 8pm! Kalau dulu memang sampai ke esok pagi lah kan. But this time around, saya akan terjaga pukul 1 ke 2am gitu sebab perut berkeroncong! Fuh! Saya pulak naik takut dengan selera saya sekarang nih. Ada time saya ignore je kelaparan tuh. Tapi ada masa macam dah tak boleh tahan. Mengenangkan baby yang lapar dalam perut (alasan!), saya bangun jugak lah bancuh milo ke susu kan. Tak pun kalau tengok en hubby tak tidur lagi, siap request double cheese burger. Pengsan.

Ni berat badan tak tahu lah dah berapa kilo dah naik. Saya sendiri horror tengok diri sendiri. Membesar dan mengembang bagai johan! Pada hal baru 16weeks plus. Dah tuh selera pulih betul² time raya. Haa, siapa nak jawab? Memang balun sungguh² la kan ;P Pakai baju kurung dah rasa seksa dah rasanya. Tang kainnya lah. Zip tak sampai separuh. Jangan terlondeh sudah. Hehehe. Tapi dulu masa pregnantkan Nawfal, berat last before deliver adalah 80kg. Champion! Nasib baik soon lepas deliver terus hilang 14kg. Then lepas pantang dapat berat ideal. Lega. Masa Nadhirah berat saya tak naik sangat. Tapi yang nih rasanya sejarah akan berulang lah kot. Jangan lebih 80kg sudah. Pecah rekod.

Apa² pun, makan makan lah jugak. Tapi kena make sure every intake should be in moderate lah kan. Lagipun umur dah pangkal 3 ni kena jaga² jugak. Kang tak pasal² dapat kencing manis lah, hypertension lah kan. Asalkan badan sihat dan baby pun sihat dah cukup bagus. Tapi orang kata, selera orang pregnant nih mana boleh tahan² eh? Hehehe. Alasan!

Oh btw, ketagihan saya terhadap ais juga sudah pulih. Lagi lah en hubby geleng kepala ;P

p/s: teringin kopi kat starbucks lah! ;P

4 comments:

gadiselatan said...

hehehe..mcm2 aje yg di'teringin'kan...biasela alasan stendet...baby yg lapar..hahaha...truskan membina badan yer eza...tgk awk, ann pon happy..sbb klu bb ann ade lg, msti kiter same2 me'balun'kn..hahaha...

cengko said...

skru & nat2 yg lebih ada byk kat umah, meh la makan...

hahhaharrrrr...

eZa said...

ann:: saye pun segan ngn awak sbnr nye.. saba la eh. insyaAllah rezki ade lah tuh nnt ;)

cengko:: hamboi! komen tak boleh blah! sentap! :P

misz Lina said...

ko nak kopi or ais kat starbuck? hehe