Thursday, September 23, 2010

Isu gabung yang sunat dan yang qadha

Bila bulan Syawal semua berlumba² nak puasa sunat - puasa enam. Bagi kaum lelaki yang complete puasa sebulan di bulan Ramadhan, tiada masalah untuk terus berpuasa enam seawal Syawal kedua, kan? Tapi bagi kebanyakkan kaum hawa, agak mustahil untuk dapat puasa penuh. Even saya yang pregnant pun ada tinggalnya. Jadi, mesti akan timbul isu nak gabung puasa sunat dan puasa ganti setiap kali bulan² raya nih. Seingat saya, saya pernah ada entry pasal ni. Tapi cari² tak jumpa pulak artikel tuh. Bagi yang masih ragu², benda ni simple je, yang wajib (qadha) dulu baru yang sunat!

Eh, saya tak memandai². Baca sini. ;)

4 comments:

@xiM said...

pasai apa ada entry berulang ekk??

eZa said...

apa yg berulang??

misz Lina said...

every year akan timbul isu camni..

ko bape ari tinggal pose.... huhu

Mrs Noba said...

hari tu ada orang tanya soalan ni kat program Tanyalah Ustaz kat TV9. ustaz tu kata, boleh gabung puasa wajib (puasa ganti) dengan puasa sunat (e.g. puasa 6).

yang takleh is to combine 2 puasa wajin (cth puasa nazar dgn puasa ganti)