Friday, April 1, 2011

It's April already

HAPPY! ;)

I just can't believe it. That April is really here now. Cepatnya?! And lagi macam tak percaya yang gua sudah punya anak 3?! Hahaha. No more 2N, it's 3N now ;) Eh tiba-tiba ternyanyi lagu Siti pulak. Percayalahhh... Hahaha. Ni sidrom anak 3 ke hape nih. Mental!

It's never get easy when you have to meddle with 3 kids. When the tough get tougher, the tougher get going. Every single day the routines and problems are different. So everyday is my learning day. Harini senang nak bangun pagi, tapi susah nak mandi. Esok susah bangun pagi, tapi senang pulak nak mandi. Harini nak breakfast bread & jam, esok pun sama. Tulat pun sama. Lepas tulat dah takmo pulak. Tetiba nak makan cakoi pepagi. Pagi-pagi kedai minum cina je jual cakoi nak oi! ;P Keluar dari perut yang sama, tapi pe'el takkan sama. Lumrah parents nak anak2 jadi yang terbaik. Dengar cakap & what not. Tapi kena lah pikir, is that what they really want to be? Accept lah perangai anak2. Cuma kena lah ada batas jugak. Mama boleh ikot rentak you all. But! Always remember that I am always incharge. If you cross the line, you'll get what you deserved. We have rules & regulations to follow. Think before you act kids! That's my way to control my kids la. Lain parents lain approach. Care to share? ;)

Time management is very important. Kalau terbabas sikit habis lah. Ibarat hari-hari keluar umah pukul 7.30. Tiba-tiba esok terkeluar pukul 7.31. Haa hamik! Dok lah dalam jem luar biasa Sampai ofis pun lambat :P Seminit, tapi impact besar. So kalau mama tiba-tiba terbangun lambat, haa get ready lah. It's gonna be a chaos morning I tell you. Tak sempat buat apa-apa dah kalau baby dah jaga. Jadi, daily timetable & schedule kena selalu tepat!

Dok umah ni kekadang rasa macam tak cukop masa. Tetiba je dah petang. Dah malam. Haa dah esok pagi?! Tak boleh nak lengah-lengah. Kalau buat lambat2, habis lah hay-wire segala. Kekadang sampai tak sempat nak buat. Bila tak sempat buat hati tak tenteram. Rasa tak best. Stress.

It's really important to stay positive, relax & happy. But that's the challenge lah actually. Kita bukan superhero kan ada power semua ditanggung beres. Apatah lagi a supermom. Saya manusia biasa punya kelemahan & perasaan. Saya nak semua benda kat tempat sepatutnya. All in place, all in manners. But who doesn't kan? Saya jenis tak suka cakap banyak2 kali. Sekali cakap tak dengar, mama cakap dengan mata tajam pulak ;P Dok sabar, sabar kekadang terjadi hulk jugak bila dah tak sabar. I am a hot temper person. Senang sangat nak marah. So bila nak marah, kena ingat pesan suami. Marah tuh setan. you marah, dia menang. Tepuk tangan. Sometimes I get over it. But most of the time setan tuh menang besar lah. Hahaha ;P Seriously, I have to try harder to not get tempered easily which is not easy. But you have to try. Because if you haven't tried, you haven't lived (Bill Parish). I wish it is that easy... ;)

So to stay calm, just pikir... It's not the end of the world. Buat apa nak pening-pening kepala meddling with problems kan. Always make things simple. Tak boleh/sempat buat harini, esok boleh sambung. Keje rumah memang takkan abis. Nak-nak when you have 2 kids and a baby at home. Kemas la camane, sat lagi dia sepah lagi. Kena belajar apply kaedah 'tutup satu mata'. Kalau nak lagi ok, tutup je dua2 mata. Tapi lepas tu rumah macam tongkang pecah lah;P

Mm dah terpanjang pulak mumbling harini. Cukup lah bebel harini. Time to masuk dapur before baby bangun. Last but not least, I just want to my kids to live happily. A happy family. I just want to be a better person each and every single day ;)

Have a nice weekend ppl! :)

p/s: I have wedding to attend tomorrow. Yay! ;)

3 comments:

Nisa & Azie said...

babe..reallyyyy agreed!! aku ni yg mengadap kerja umah 24/7 mmg tak blh nk bukak 2 2 mata. even tho hati nak umah in good condition but tak mampu ok. kang anak2 yg jd mangsa. dok marah kn depa je...as jaa said `biarla umah sepah. tandanye anak2 suka ape yg ada kt umah ni.. nanti2 blh kemas balik. jgnla marahkn depa sgt'. yup me also hot temper mother!! 24/7 mengadap anak2 je pun weii haha

Aida said...

eza, aku pun tak caya kau dah anak 3 .. lebih hebat dari aku okehhhh .. aku ni pun baru 2 tau .. tahun ni kena ada lagi ahli baru ni .. gigih usaha dan aku tengah makan utk tambah hormon .. haishhhhh

Kelambu Moden said...

Hai, salam kunjungan, singgahla ke blog saya ;)